Je weet dat baby’s snel groeien, maar pas als je het van dichtbij meemaakt, besef je hoe snel die eerste weken voorbijgaan. Je baby is er eindelijk en terwijl je geniet van die kleine handjes en eerste knuffels, verandert er ongemerkt al zoveel. Het ene moment ligt je baby nog helemaal opgekruld zoals in de buik, en voor je het weet strekken die beentjes zich al uit en beginnen de oogjes bewuster rond te kijken. Het zijn die kleine veranderingen die je pas echt opvallen als je later jullie mooie babyfoto’s terugkijkt. In deze blog neem ik je mee in die veranderingen en hoe ik ze als babyfotograaf op een bijzondere manier vastleg.
Van pasgeborene naar nieuwsgierige baby: Hoe snel de eerste veranderingen plaatsvinden
In de eerste weken draait alles om voedingen, korte nachten en wennen aan een nieuw ritme. En ondertussen verandert je baby elke dag. De eerste reflexmatige bewegingen maken langzaam plaats voor bewuste handelingen. Oogjes die in het begin nog wat zoekend zijn, beginnen je gezicht te volgen. Die eerste momenten lijken eindeloos, maar plotseling merk je: je baby is niet meer zo klein als in die eerste dagen.
- Beweging: In het begin hebben baby’s nog weinig controle over hun bewegingen. Veel reflexen, zoals de grijpreflex of het schrikreflex, zijn aangeboren. Je baby grijpt automatisch je vinger vast en kan soms onverwacht schrikken van een geluid. Maar langzaam zie je dat je baby bewust kleine bewegingen maakt, zoals sabbelen op de handjes of een vinger vasthoudt.
- Zicht: In het begin kunnen baby’s nog niet scherp zien, maar al snel beginnen ze contrasten te herkennen. Eerst focussen ze vooral op gezichten van dichtbij – jouw gezicht als je ze vasthoudt – en na een paar weken volgen ze je bewegingen steeds beter. Met babyfotografie leg je het bijzondere moment vast wanneer je baby’s nieuwsgierige oogjes vol verwondering naar jou kijkt.
- Houding: De eerste periode zijn pasgeborene nog helemaal gewend aan de foetushouding en soms doen ze de heerlijke newborn scrunch wanneer je ze optilt. Langzaam beginnen ze zich meer te strekken en te bewegen. Eerst voorzichtig met een beentje, later met hun armpjes die ze boven hun hoofd gooien als ze lekker slapen.

De newborn scrunch is dat kleine, natuurlijke moment waarop je pasgeboren baby zich in een foetushouding oprolt, vaak wanneer je je baby zachtjes optilt. Het is van de schattigste memorabele momenten.
Je pasgeboren baby ontdekt de wereld met de zintuigen
Voor jullie pasgeboren baby is alles nieuw. Elke aanraking, geur en klank helpt bij het wennen aan de wereld buiten de buik.
- Geur: Vanaf de geboorte herkent je baby jou aan je geur. Dat is waarom je baby zo rustig wordt als je je baby vasthoudt. De geur van papa en broertjes of zusjes wordt ook steeds vertrouwder.
- Geluid: Je baby kent je stem al vanuit de buik en zal er vaak rustig van kunnen worden. Ook het geluid van een zacht slaapliedje of een ritmisch tikkende klok kan een rustgevend effect hebben.
- Aanraking: Baby’s hebben veel behoefte aan huid-op-huidcontact. Dat geeft ze een gevoel van veiligheid. Daarom zie je dat baby’s vaak ontspannen in de armen van hun ouders of rustig worden als ze worden aangeraakt.
- Smaak: De smaakbeleving van baby’s begint direct na de geboorte. Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, je baby went aan de smaak en temperatuur van wat je baby binnenkrijgt en ontwikkelt zo al zijn of haar eerste voorkeuren.
De unieke eigenschappen van jouw baby: Mooie babyfoto’s maken deze momenten extra bijzonder
In die eerste weken leer je je baby steeds beter kennen. Je ontdekt de kleine details die hem of haar zo bijzonder maken, zoals die eerste kleine glimlachjes of de speciale manier waarop je baby naar je kijkt. Mooie babyfoto’s leggen deze unieke momenten vast, zodat je ze voor altijd kunt koesteren.
- Familietrekken: Misschien zie je meteen het mondje van mama of de teentjes van papa. Sommige baby’s lijken direct op een van de ouders, terwijl bij anderen de gelijkenis zich pas later ontwikkelt. Het is bijzonder om te zien hoe bepaalde kenmerken van generatie op generatie worden doorgegeven.
Wij waren zelf ontzettend verwonderd hoe onze jongste zoon als pasgeboren baby zoveel op zijn grote zus leek. Hetzelfde ronde hoofdje, hetzelfde gezichtje en dezelfde blonde donshaartjes… Zo bijzonder om dat te herkennen, ook al zat er bijna tien jaar tussen.
- Oogkleur: Veel baby’s worden geboren met grijsblauwe ogen die in de maanden erna langzaam van kleur veranderen. Soms blijven de ogen blauw, soms veranderen ze in groen, bruin of een mix van kleuren.
- Handjes en voetjes: Schattige mini vingertjes en teentjes.Misschien ontdek je dat je baby lange vingers heeft, net als oma, of juist dezelfde tenen heeft als papa.
- Gezichtsuitdrukkingen: Al vanaf de geboorte trekken baby’s de meest bijzondere gezichten, van fronsjes tot kleine glimlachjes in hun slaap. Deze eerste gezichtsuitdrukkingen kunnen je al een glimp geven van het karakter van je kindje. Tijdens een baby shoot vang ik soms een glimlachje met mijn camera, pure magie vind ik dat.


Het vastleggen van de kleine details en veranderingen die je niet wilt vergeten: Jullie verhaal in mooie babyfoto’s
Veel ouders zeggen achteraf: “Wat ging die eerste tijd snel voorbij!”. Het ene moment ligt je baby nog slapend en klein in je armen, het volgende moment lacht hij of zij bewust naar je. Binnen een paar weken verandert een pasgeborene van een slapende baby naar een kleintje dat steeds meer reageert op zijn of haar omgeving. Je denkt dat je alles wel zult onthouden. Maar dan blader je een paar maanden later door de mooie babyfoto’s en zie je die piepkleine handjes, die zachte donshaartjes. En opeens besef je: wauw, wat is je kindje veranderd.
De momenten van pure verwondering en de unieke kenmerken van je baby, zijn precies wat ik graag vastleg. Wil je die bijzondere momenten in mooie babyfoto’s vereeuwigen? Neem contact met me op, zodat we samen jouw unieke verhaal kunnen vastleggen in een ontspannen fotoshoot bij jou thuis.


